Aktuality

Stříbrná medaile na Mistrovství České republiky zrakově postižených kuželkářů

Jako každoročně, tak i letos, se pořádalo již 36. Mistrovství ČR v kuželkách zrakově postižených sportovců na šestidráhové kuželně v Blansku. Za TJ Jiskra Kyjov se probojoval do finále také nevidomý František Koplík z Ratíškovic.

frFrantišek Koplík

Než se dostal na toto mistrovství, musel na dvou různých kuželnách porazit aspoň 520 kuželek s přípočtem. U této kategorie, tzv. B1 se u mužů připočítává 25% z poražených kuželek, tzv. čistých. Hráč hraje s klapkami, absolutní tma, žádné, byť jen nepatrné, světlo. Hraje rozkročmo na dráze, bez úkroků. Může si odhozovou desku osahat, kouli si dát dle svého uvážení. A potom už záleží na síle odhozu a hlavně na koncentraci, aby koule letěla rovně a ne šikmo, na tom, kam se nakloní. Někdy, než se hráč zkoncentruje, to trvá i delší dobu. Hraje se na 120 hodů, na každé dráze 30 hodů. Každý hráč této kategorie má svého naváděče, na kterého je zvyklý a který mu radí. Při odhozu musí naváděč stát za hráčem a nesmí se ho dotýkat. V tomto případě je to Marie Gutová, která s Františkem prožívá jeho úspěchy i neúspěchy od začátku, kdy kuželky začal hrát v roce 2008.
Při neúčasti největší favoritky, Daniely Hladíkové z TJ Sokol Brno IV, bylo toto mistrovství kategorie B1 velice otevřené. Při první třicítce byl František na čtvrtém místě, ale jak přibýval čas, tak přibývaly poražené kuželky a nakonec výkonem 526 kuželek porazil o třídu třetího v pořadí Pavla Petříčka ze Slavie Praha OZP, kterému bylo připsáno 414 kuželek. Nejlépe nakonec dopadl Josef Borýsek z TJ Sokol Brno IV, kdy se zastavil na čísle 595 kuželek. Nebýt první dráhy, mohl František dopadnout lépe. Ale i tak byla z toho stříbrná medaile a za to mu patří gratulace, že se dokázal zkoncentrovat a dohnat ztrátu. Tak snad příští rok to bude zlatá.

Related Images:

Hi, I’m Viktor Výleta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com